Τσουρέκι αφράτο και πεντανόστιμο




Υλικά
  • 1300γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
  • 140γρ βούτυρο
  • 200γρ γάλα
  • 200γρ νερό χλιαρό
  • 85γρ φρέσκια μαγιά
  • 460γρ ζάχαρη άχνη
  • 10γρ μαχλέπι κοπανισμένο
  • 10γρ μαστίχα κοπανισμένη
  • 6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλλειμα
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι(προαιρετικά) 
Εκτέλεση
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο,το γάλα,την ζάχαρη,το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
  • Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερο και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
  • Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας συνεχώς,μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπαλα μέσα στην λεκάνη,την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μερή
  • Πλαθουμε τα τσουρεκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα,και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
  • Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρεκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,45-50 λεπτά περίπου(ανάλογα τον φούρνο),μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Share:

32 σχόλια

  1. Καλορίζικο, Ολγίτσα... Καλώς ήρθες στην μπλογκόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Κατερινακι μου!Καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσα τσουρεκια βγαζεις με αυτη τη δοσολογια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΨΗΣΙΜΟ;ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και λιγότερο,ανάλογα τον φούρνο.Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα είναι έτοιμα

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα !! πολύ ωραία συνταγή αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη αφού λέτε ότι βγάζει 4 τσουρέκια παραπάνω? ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!Το κάθε τσουρέκι θέλει για να γίνει πλεξούδα 3 κομμάτια.Αρα με τα 12 θα φτιάξουμε 4 τσουρέκια

      Διαγραφή
  6. καλημερα!!!! το τσουρεκι μου εγινε τελειο!!!! πες μου ομως πωσ ν το κρατησω μαλακο κ αι αφρατο! ευχαριστω! σοφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180 ΜΕ ΑΕΡΑ Η΄ ΑΝΤΙΣΤΆΣΕΙΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ - πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, γιατί αφού δεν θέλει προζύμι, μειώνεται ο χρόνος στο μισό! Μμμμμμ ψήνομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα!!! την πρωτη φορα που τα βαχουμε στο φουρνο στους ποσους βαθμους??? ευχαριστω!!! χριστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χριστίνα!Στους 180 πάνω κάτω τα ψήνουμε!

      Διαγραφή
  10. εμενα ο φουρνος ψηνει μονο απο την πανω αντισταση λογο οτι ειναι παλιος. αν τα κανω και το γυρισω μετα να ψηθει και απο κατω θα γινει;θα ψηθουνε απο μεσα; η οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Ολγα! Τι βούτυρο βάζουμε? Κι αν δεν έχουμε τέτοιο αλεύρι μπορούμε να βάλουμε μπεικιν παουτερ?
    Ευχαριστώ Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω ότι η αναλογία ξερής μαγιάς είναι 30 γραμμάρια στα 85 νωπής, αλλά καλύτερα να μας πει η Όλγα

      Διαγραφή
  12. Τελειες οι συνταγες.Ευχαριστουμε να εισαι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα :) μια ερώτηση, πηρα ολα τα υλικα και ξέχασα να παρω νωπή μαγιά, μπορω να χρησιμοποιήσω σε σκόνη? βρηκα στο ντουλαπι μια 3αδα σε φακελιακια, και αν ναι , σε τι ποσότητα? Ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια! Όλγα σε ευχαριστώ! Υπέροχα! δεν έχω λόγια! Δεν παιδεύτηκα καθόλου και έγιναν πανέμορφα κ όπως είπε ο άντρας μου μούρλια!!!! και να φανταστείς ότι δεν τρώει τσουρεκοειδή γενικώς γιατί του είναι στεγνά στο στόμα!!!! αυτά μάλλον θα τα τσακίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα μπορώ να βάλω απλη ζάχαρη αντί για αχνη ζάχαρη;;; κ αν ναι ποσο;;; ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι βούτυρο χρειάζεται; Η μαγιά μπορεί να είναι η ξηρή τ φακελάκι και αν ναι πόση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εξαιρετικα τσουρεκια , εξαιρετικη συνταγη , εξαιρετικη εκτελεση ( ;) ) Μπράβο Όλγα , να σαι καλα . Ολες σου οι συνταγες ειναι αχαστες !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εξαιρετική συνταγή , εξαιρετική εκτέλεση ( ;) ) εξαιρετικα τσουρέκια !!!!! Όλγα μπράβο, σε ευχαριστω πόλυ , χρόνια προσπαθούσα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αν τα πλασω σημερα και τα αφησω ολη νυχτα και τα ζυμωσω το πρωι και τα ψησω θα παθει τιποτα η ζυμη;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για τη μισή ποσότητα βάζουμε τα παραπάνω υλικά δια δύο? Σοκολάτα μπορούμε να βάλουμε και πόσο, κι επειδή θα φτιάξω πρώτη φορά πώς φτιάχνεις τις πλεξουδες? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για τη μισή ποσότητα βάζουμε τα υλικά δια δύο? Σοκολάτα μπορούμε να βάλουμε και πόσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εξερετικα εγιναν!!! ευχαριστω για την συνταγη.μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μόλις βγήκαν από τον φούρνο! Τούμπανο έγιναν τέλεια!!! 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. πρωτη μου προσπαθεια για τσουρεκια και βγηκαν τελεια εβαλα και πραλινα φουντουκιού για γεμιση και από πανω γλασσο λευκησ σοκολατασ εφχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή