Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Γαλακτομπούρεκο


Υλικά:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
  • 1 φλ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 300γρ κρέμα γάλακτος
  • 700γρ γάλα
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 κ.σ βούτυρο
Για το σιρόπι:
  • 700γρ ζάχαρη
  • 400γρ νερό
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ γλυκόζη
Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη,το νερό,την γλυκόζη,το χυμό λεμονιού και την φλούδα και βράζουμε για 4 λεπτά
  • Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,το σιμιγδάλι,την κρέμα γάλακτος,την ζάχαρη,τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και σε χαμηλή φωτιά ανακτευουμε καλά
  • Χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια.Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους με σύρμα
  • Ενώνουμε τους κρόκους με την μαρέγκα(με πολύ απαλές κινήσεις) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα ανακατεύοντας απαλά
  • Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα
  • Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 5 φύλλα(επίσης καλά βουτυρωμένα το κάθε 'ενα ξεχωριστά)
  • Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε καλά
  • Απο πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα και διπλώνουμε τα πλαινά φύλλα προς τα μέσα
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια,περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νερό
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά
  • Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο απο τον φούρνο,παίρνουμε το κρύο σιρόπι και με ενα κουτάλι της σούπας το ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω στα φύλλα

4 σχόλια:

  1. καλησπερα...το ταψακι τι διαμετρο εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Εγώ στο ταψί του φούρνου το φτιάχνω συνήθως ή σε δυο πιο μικρά στρογγυλά

      Διαγραφή
  2. olga epeidi to eida ki ego meta totrima lemoni mporei nanai proeraitiko giati se klapoious peftei vari ena olokliro.einai kai thema goustou isos.
    filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή