Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Πατάτες ογκρατέν



Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 200γρ τυρί τριμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ μέλι
  • ρίγανη
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κουπά ζωμο(1 κύβος διαλυμένος μέσα στην κούπα με το νερό)
Εκτέλεση:
  •  Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 1 κ.σ λάδι

  •  Προσθέτουμε το μέλι και λίγο ρίγανη.Ανακατεύουμε.


  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ βούτυρο

  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα

  • Προσθέτουμε πρώτα τον ζωμό και μετα την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν

  • Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα και τις ανακατεύουμε 

  • Βάζουμε σε ένα πυρέξ την μισή ποσότητα απο τις πατάτες με την κρέμα,απο πάνω τα μισά κρεμμύδια και τελειώνουμε με λίγο τυρί.Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά για  άλλη μια στρώση     
   

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο(μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες) και άλλη μισή ώρα ξεσκέπαστο για να ροδίσει καλά η επιφάνεια












5 σχόλια:

  1. Τέλειο φαγητό! Ιδανικό και για μπουφέ! Μου άνοιξες την όρεξη και είναι και μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση αυτού του πιάτου ειναι απίστευτη!Δένουν όλα μεταξύ τους και βγάζουν ενα φοβερό αποτελεσμα που δεν το περίμενα

      Διαγραφή
  2. μπραβο, πολυ ωραια συνταγη!!!την δοκιμασα μια φορα και σημερα θα την ξανακανω να την παω σε ενα τραπεζι!!ευχαριστουμε ολγα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολγα γεια, την εκανα τη συνταγη χτες κ δεν μου αρεσε :( νομιζω πως το μελι δεν ειναι καλη επιλογη, γιατι τα κρεμυδια ετσι κ αλλιως βγαζουν γλυκα. η γευση ειναι παραταιρη με την κρεμα γαλακτος. κ επισης θελει αλατι, ο κυβος δε φτανει. ελπιζω σε κατι αλλο που θα κανω απο τις συνταγες σου να σταθω πιο τυχερη! καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλει σίγουρα αλάτι και πιπέρι και επίσης πολύ περισσότερο χρόνο ψήσιμο (πάνω από 2 ώρες... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή