Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Καλασούνα Φολεγάνδρου



Υλικά:

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250ml χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 110ml ελαιόλαδο
Για την γέμιση
  • 250γρ φέτα
  • 150γρ μυζήθρα μαλακή
  • 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 αυγά
  •  αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε ενα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό νερό,το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε.Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά


  • Σε ενα αλλο μπολ βάζουμε τα αυγά,τα ανακατεύουμε αλαφρά για να σπάσουν και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τυριά σε πολύ μικρά κομματάκια



  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το χέρι μας όλα μαζί καλά μέχρι να ενσωματωθούν

  • Κόβουμε το ζυμάρι στα δυο,αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο,σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει απο το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.Λαδώνουμε ενα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο



  • Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού

  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ

  • Κλείνουμε την πίτα μας διπλώνοντας το απο κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το απο πάνω
  • Χαράσουμε την πίτα με ενα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς

Tip: Τα κρεμμύδια μπορούμε για λίγα λεπτά να τα μαράνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί

7 σχόλια:

  1. Πραγματικά καταπληκτική η πίτα θα την φτιάξω οπωσδήποτε με την πρώτη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερη μου ειναι πολύ νόστιμη πίτα και ευκολη!!Αξίζει τον κόπο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία! Και το χειροποίητο φύλλο αξίζει πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία πίτα! Η γέμιση νοστιμότατη και το σπιτικό φύλλο έχει άλλη αξία!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΕΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΙΤΑ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΙ ;;; ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ
    DESPOINA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!!!Ειναι οντως νοστιμότατη πίτα.Το μονο που μπορείς να κάνει ειναι να ζεματίσεις σε λίγο νερό τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν για να μην τα νιωθεις τοσο πολυ στην γευση

      Διαγραφή
  5. μα ποσο καιρο την εψαχνα; ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή