Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Ηπειρώτικη πίτα(Μπαμπανάτσα)


Η μπαμπανάτσα είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη Ηπειρώτικη πίτα που αντί για φύλλο έχει χυλό.Η επιλογή της γέμισης είναι δική σας. Μπορεί να είναι με τυρί ή διάφορα χόρτα αλλά και με σπανάκι.Η δική μου μπαμπανάτσα είναι με σπανάκι και φέτα!

Υλικά:

Για τον χυλό

  • 500γρ αλεύρι(μισό άσπρο και μισό καλαμποκάλευρο)
  • 2 κ.γ μπέικιν
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 3-4 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση
  • 750γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο ή κατεψυγμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 300γρ φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • σουσάμι
Εκτέλεση:
  • Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό βουτάμε το σπανάκι για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί και το σουρώνουμε
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε
  • Προσθέτουμε το σπανάκι,τον άνηθο,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του
  • Μόλις κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε την φέτα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε
  • Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι,το λάδι,το αλάτι,το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό.
  • Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μισό χυλό,από πάνω στρώνουμε προσεκτικά την γέμιση και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χυλό καλύπτοντας όλη την επιφάνεια
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η επιφάνεια

3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η πιτούλα σου με το χυλό θα την δοκιμάσω! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ίδια συνταγή όπως ακριβώς την περιγράφεις λέγεται μπομπότα στην καρδίτσα. η γιαγιά μου την έκανε. τώρα έχω μερικά χρόνια να δω κάποιον να την κάνει. γίνεται με σπανάκι και φέτα και η διααφορετικότητά της είναι το καλαμποκάλευρο. εξαιρετική συνταγή μπράβο!! επίσης και το μπλόκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ που είμαι και μένω στην Ήπειρο, την ξέρω σαν -πλαστό, ή -μπλατσ'αρα:-). Όπως και να προφέρεται είναι πολύ νόστιμη. Συγχαρητήρια για τις πολύ ωραίες συνταγές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή