Λουκουμόψωμο



Υλικά:

Για την ζύμη

  • 125γρ βούτυρο λιωμένο
  • 100γρ ζάχαρη
  • 570γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 480γρ χλιαρό φρέσκο γάλα
  • 100γρ σπορέλαιο
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ.γ αλάτι
Για την γέμιση
  • 300γρ ζάχαρη
  • 3 κ.σ κανέλα
  • λίγη τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα,τα 100γρ ζάχαρη,το σπορέλαιο,την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
  • Προσθέτουμε τα 500γρ αλεύρι ανακατεύοντας,σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι,το μπέικιν και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπολ
  • Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το βάζουμε στο ψυγείο για άλλη μια ώρα
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο φύλλο
  • Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω στο φύλλο και απο πάνω πασπαλίζουμε την ζάχαρη,την κανέλα και λίγη τριμμένη σοκολάτα
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο σε 6-8 λωρίδες και με προσοχή μεταφέρουμε την μια λωρίδα πάνω στην άλλη(θα βοηθήσει αν διπλώσουμε την λωρίδα απαλά στα 4 και να την ξεδιπλώσουμε μόλις την τοποθετήσουμε πάνω στην άλλη)
  • Κόβουμε τις λωρίδες σε 6 κομμάτια και τα τοποθετούμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά(Κατα την διάρκεια του ψησίματος κάτω απο την φόρμα βάζουμε ένα ταψί για να μην στάξουν το βούτυρο και η ζάχαρη)
Πηγή συνταγής: Άκης Πετρετζίκης http://www.megatv.com

Share:

0 σχόλια