Μοσχαράκι μπουργκινιόν



Υλικά:

Για το κρέας
  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κύβους
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 200γρ μπέικον
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 500ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ πελτέ
  • 2-3 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ θυμάρι
  • αλάτι-πιπερι
Για τα κρεμμύδια
  • 20-25 μικρά κρεμμυδάκι (για στιφάδο)
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος
  • 1/2 φύλλο δάφνης
  • Ελάχιστο θυμάρι
  • αλάτι-πιπέρι
Για τα μανιτάρια
  • 400γρ μανιτάρια ολόκληρα(1 κονσέρβα) ή φρέσκα κομμένα στα 4
  • 2 κ.σ βούτυρο
Εκτέλεση:

Για το κρέας
  • Πλένουμε το μοσχάρι και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου
  • Βράζουμε το μπέικον για 10 λεπτά,το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το ψιλοκόβουμε


  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά
  • Τοποθετούμε σε ένα μπολ το σοταρισμένο μπέικον,αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε καλά σε δόσεις το μοσχαράκι γυρνώντας το σε όλες τις πλευρές για να θωρακίσει τα υγρά του.Το τοποθετούμε στο μπολ με το μπέικον
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά
  • Βάζουμε σε ένα πυρέξ που να κλέινει με καπάκι το κρέας και το μπέικον,το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε
  • Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 5 λεπτά
  • Προσθέτουμε σοταρισμένα τα καρότα με το κρεμμύδι, το κρασί,τον πελτέ,το σκόρδο,την δάφνη,αλάτι,πιπέρι,θυμάρι και τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας
  • Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 2 1/2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας


Για τα κρεμμύδια 
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και αν είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε στην μέση.Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια περίπου 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν
  • Προσθέτουμε το κρασί,τον ζωμό,αλάτι,πιπέρι θυμάρι και δάφνη και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.Κατα την διάρκεια αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό


Για τα μανιτάρια
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 2 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά

Στην τελική ευθεία για το μπουργκινιόν
  • Όταν ετοιμαστεί το κρέας μας σουρώνουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε ξανά το κρέας στο πυρεξ
  • Προσθέτουμε γύρω γύρω τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια 
  • Βράζουμε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει
  • Περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό και ανακινούμε προσεκτικά το πυρεξ για να πάει παντού
  • Σερβίρουμε με ζυμαρικά,πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές

























Share:

0 σχόλια