Λαγάνα
















Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 20γρ νωπή μαγιά ή 2 κ.γ ξηρή
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό χλιαρό(120 γρ) + 2 κούπες(480γρ)
  • Σουσάμι
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στην 1/2 κούπα νερό,προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός,σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 12 ώρες
  • Σε ένα αλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι με το αλάτι,κάνουμε μια λακούβα και στην μέση ρίχνουμε την ζάχαρη,το λάδι,την μαγιά και τις 2 κούπες χλιαρό νερό
  • Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλέυρι λίγο λίγο μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια 
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες,τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε μια μια μπάλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο
  • Τις τοποθετούμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει πρώτα αντικολλητικό χαρτί,τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο
  • Τις πατάμε με τα δάχτυλα μας σε διάφορα σημεία,τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου
Πηγή συνταγής: Βέφα Αλεξιάδου

Share:

0 σχόλια