Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Σοκολατόπιτα νηστίσιμη σπέσιαλ!!


Υλικά:

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ καλαμποκέλαιο
  • 60γρ κακάο
  • 330γρ ζάχαρη
  • 1 κ.σ μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ εσάνς πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
  • χυμό ενός λεμονιού και χυμό απο 2-3 πορτοκάλια(σύνολο και τα δυο 1 κούπα)
  • 1/2 κούπα αλεσμένο φουντούκι
Για το σιρόπι
  • 250γρ νερό
  • 220γρ ζάχαρη
  • 60γρ κακάο
  • 100γρ τριμμένη κουβερτούρα
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ κονιάκ(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι,το κακάο και την μαγειρική σόδα
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο,τον χυμό του λεμονιου και του πορτοκαλιού,την ζάχαρη,το φουντούκι,το άρωμα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26εκ,αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά(πρέπει να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στην σοκολατόπιτα)
  • Βγάζουμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει
  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 10 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι εκτός απο την κουβερτούρα και το κονιάκ
  • Κατεβαζουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και το κονιάκ,ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει,αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο,τρυπάμε την σοκολατόπιτα με μια οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια και περιχύνουμε με το σιρόπι

15 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Έρη μου νομίζω οτι είναι πιο ωραία και απο αυτες που εχουν αυγα,βουτυρο και γαλά!

      Διαγραφή
  2. Όταν αναφέρεσαι σε κούπα εννοείς τη γνωστή δοσομετρική(250 ml) ?
    Η κουβερτούρα μπορεί να αντικατασταθεί από κακάο?
    Ευχαριστώ για την απάντηση!
    Λ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Ναι ναι 1 κούπα=250ml...όσο για την αντικατάσταση της κουβερτούρας εγω προσωπικά δεν θα το έκανα γιατι το σιρόπι περιέχει ήδη κακάο και φοβαμαι μήπως αλλάξει εντελώς η γεύση

      Διαγραφή
  3. Το έχω φτιάξει 100 φορές είναι υπέροχη! Μόνο που ποτέ δεν μπαίνει το σιρόπι μέσα, μένει πάντα στην επιφάνεια και τρυπάω το κέικ ακόμα και με πιρούνι το γεμίζω τρύπες! Συμεώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω απο την στιγμή που την δοκίμασα την φτιάχνω συνεχώς!!!Πρεπει να του κανεις πολλες τρύπες σε όλη την επιφάνεια πριν ρίξεις το σιρόπι!

      Διαγραφή
  4. μόλις το έκανα ....40 λεπτά ειναι παρα πολλα ..καίγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος ψησίματος αλλάζει απο φούρνο σε φούρνο.Ειναι ενδεικτικός

      Διαγραφή
  5. τανια βασιλειαδου16 Νοεμβρίου 2013 - 9:20 μ.μ.

    καλησπερα θα παρακαλουσα πολυ αν γινεται τα γρ. να μου τα πης σε φλυτζανα η κουπα δεν εχω ζυγαρια κουζινας αν ειναι ευκολο μου φαινετε πολυ ωραι και αφου ειναι νυστισημη θα την κανω ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Ρίξτε μια ματιά στον μετατροπέα ποσοτήτων http://olgascuisine.blogspot.gr/p/blog-page_30.html

      Διαγραφή
  6. Θεεικο ,υπεροχο !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα..πειραζει αν δεν βαλω κουβερτουρα στο σιρόπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αλλά πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη

      Διαγραφή
  8. Θα τη δοκιμάσω το Σάββατο που έχει γενέθλια ο άντρας μου. Βάλλε μας και άλλες νηστίσιμες συνταγές και από φαγητά... φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκέφτομαι να την κάνω ως περπατόπιτα αφού είναι περίοδος νηστείας αλλά ήθελα πρώτα να σε ρωτήσω για να έχω σίγουρη την επιτυχία...πειράζει να βάλω ελαιόλαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή