Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη



Υλικά:

  • 3 ποτήρια αλεύρι
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν
  • ξύσμα απο 1 λεμόνι
  • ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • την φλούδα απο 1 πορτοκάλι
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ένταση το λάδι,την ζάχαρη,το χυμό πορτοκαλιού,το κονιάκ,το γαρύφαλλο,την κανέλα,τα ξύσματα και την σόδα
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλέυρι ,αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ενα λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά
  • Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 7 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίζει να κοχλάζει
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει και περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα κουταλιά κουταλιά μόλις βγει απο τον φούρνο
Tips:Αν θέλουμε την πορτοκαλόπιτα λιγότερο σιροπιασμένη μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε την μισή δόση για το σιρόπι ή ακόμα και να μην την σιροπιάσουμε καθόλου!Θα είναι εξίσου νόστιμη!

4 σχόλια:

  1. Αχ αγαπητη Ολγα Την εφτιαξα ακολουθησα πιστα τη συνταγη , φουσκωσε ωραιοτατα και οταν την εβγαλα και πηγα να τη βγαλω απο το ταψι "εκατσε" και διαλυθηκε Απο γευση καλη απο εμφανιση χαλια Τι εκανα λαθος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Λοιπόν όσες φορές μου έχει συμβεί αυτό έχει βγάλει τα εξής συμπερασματα... ή ήταν πολύ το μείγμα για το ταψι και ήθελε μεγαλύτερο για να φουσκώσει και να ψηθεί σωστά ή ψήσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία

      Διαγραφή
  2. αντικατέστησα το αλεύρι με 3 ποτήρια αλεύρι βρώμης και 1 αλεύρι καλαμποκιού, είναι πιο υγειινό και θρεπτικό. Επίσης αντικατέστησα τη ζάχαρη με φρουκτόζη και πρόσθεσα στο μίγμα βανιλέτα και μοσχοκάρυδο. Στο σιρόπι έβαλα ένα κλωνάρι τσάι του βουνού και ένα κλωνάρι θυμάρι. Δεν είχα μπέικιν και δεν έβαλα. Χωρίς το σιρόπι είναι καταπληκτικό νηστίσιμο κέικ ενώ με σιρόπι αλλάζει τελείως σε σιροπιαστό γλυκό. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ πολύ, καταπληκτική συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή