Καρυδόπιτα με κρέμα και γλάσο σοκολάτας



Υλικά:

Για την καρυδόπιτα

  • 6 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
  • 2 κ.γ μπέικιν
Για το σιρόπι
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ κονιάκ
Για την κρέμα
Για το γλάσο σοκολάτας
  • 200γρ κουβερτούρα με 55% κακάο
  • 200γρ κρέμα γάλακτος
  • 30-50γρ μέλι
  • Λίγο κονιάκ(προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό,την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
  • Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψουν
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά,την κανέλα,το γαρύφαλο,το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα
  • Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μεχρι να ομογενοποιηθούν
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο βουτυρωμένο ταψάκι(33χ28 εκ περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου(βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην καρυδόπιτα,το οποιο πρέπει να βγει στεγνό)
  • Προσεκτικά και με μια κουτάλα(όχι απότομα και όλο μαζί)ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια
  • Σε ενα μπολ βάζουμε 1 κούπα γάλα,το άνθος αραβοσίτου και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
  • Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει
  • Μόλις η κρέμα κρυώσει καλά την απλώνουμε πάνω απο την καρυδόπιτα
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ενα ομογενοποιημένο μέιγμα
  • Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό
Η βάση είναι από την κλασσική συνταγή για καρυδόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου

Share:

33 σχόλια

  1. Πω πω τι υπέροχο γλυκό είναι αυτό !!!
    Τι γλάσο !!!
    Και πεινάωωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tha dokimaso na to ftiakso me ta prota krya!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπησου με! ΕΙμαι Γλασκωβη, κανει κρυο και απο την πολυ δουλεια δεν εχω χρονο να μαγειρεψω! Το αποθηκευσα ομως και ισως το δοκιμασω το επομενο σκ.
    xo
    Anastasia
    Natbee'sFashion
    Shop my closet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους!!Ειναι απο τα πιο ωραία γλυκά που έχω δοκιμάσει...αξίζει να το φτιάξετε πραγματικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν χρησιμοποιείτε αλεύρι για την καρυδόπιτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα.οταν λετε αυγα εννοειται μόνο τα ασπράδια ή ολα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την έφτιαξα σαν περπατόπιτα για την ζουζούνα μου που περπάτησε. Ηταν απλά καταπληκτική και γι αυτο έγινε ανάρπαστη σε χρόνο ντε τε.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Ναι θέλει ψυγείο!Εχει την κρέμα αλλα και γευστικά θα ειναι πιο ωραίο το γλυκό!

      Διαγραφή
  9. η ποσοτητα της σοκολατας δεν ειναι λιγη; Μηπως χρειαζεται διπλασια ποσοτητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάχος της σοκολάτας ειναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία...αλλά αν κάποιος θέλει περισσότερο σαφώς και μπορεί να κανει διπλή δόση.Φοβαμαι όμως μήπως πέσει βαρύ!

      Διαγραφή
  10. Το εκανα το γλυκο η γευση του ηταν τελεια αλλα τα κομματια διαλυονταν δεν στεκονταν καλα και δεν μπορεσα να βγαλω ενα σωστο και ευπαρουσιαστο.Τι εκανα λαθος μαλλον κατι στο σιροπιασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα την κανω σαββατο βραδυ ...την κυριακη εχω ενα τραπεζι μακαρι να την πετυχω!!!1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ά Ψ Ο Γ Ο ! ! !
    Το 2ο καλύτερο γλυκό που έχω φάει!
    (Το 1ο καλύτερο ήταν καζάν ντιπί σε καφέ της Παλιάς πόλης της Ξάνθης )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι εννοεις οχι στιγμης η ανθος αραβοσιτου;ποια κρεμα ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η στιγμής είναι αυτή που δεν θέλει βράσιμο.Εμείς θέλουμε αυτή που θέλει!

      Διαγραφή
  14. γεια σας!!!το σιροπι το ριχνουμε αμεσως πανω στη καρυδοπιτα η περιμενουμε να κρυωσει λιγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Ζεστό σιρόπι κρύα καρυδόπιτα ή το αντίθετο!

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα Ολγα !Εφτιαξα την καρυδοπιτα σου για τα γενεθλια του συζυγου μου και παθαμε την πλακα μας!! Τι κολασμενη καρυδοπιτα ειναι αυτη!!Τρως και παρακαλας να μην τελειωσει!!Μπραβο σου κοριτσι μου να σε χαιρονται οι δικοι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kalhspera sas,thn eftiaksa einai teleiaaaa!!!!!!egine anarpasth moy zitane na thn ksanaftiaksw,prepei na kryosei gia na kovete kala,k h syntagh einai poly analytikh,mprabo soy olga....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ηθελα να ρωτησω κατι επειδη στους ξηρους καρπους ( καριδια φουντουκια κτλ) εχω αλεργια τ αλλο θα μπορουσα ν βαλω για ν ερθει στην σωστη υφη το γλυκο? Μπορω να την κανω κ χωρις ν προσθεσω κατι τετοιο??? Περιμενω απαντηση γιατι θελω ν τ φτιαξω συντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Ισως ένα σιροπιαστό σοκολατένιο κέικ για βάση πιστευω οτι θα του ταιριάζει!Γιατι η συνταγή αυτη θα χάσει πολύ χωρίς τα καρύδια

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να κάνεις την πάστα ταψιού. ..ειναι εξίσου τέλεια! !!

      Διαγραφή
  18. Η ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ !!!!!!! ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΚΑ ΟΛΟΙ .ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαινεται ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!Μηπως ειναι λιγο γλυκια;;θα την δοκιμασω και θα σας πω!!!!!!!!!!!!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα... Τι μέγεθος είχε το ταψί που την έβαλες ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας το έκανα το γλυκάκι εχθές ακόμα δεν κόπηκε ,αλλά είναι νορμαλ που ο πάτος βγήκε πολύ σκούρος σε 30λεπτα ψήσιμο s στους 180 ;
    Σαν καμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Την έχω φτιάξει πολλές φορές..πραγματικά είναι πολυ ωραίο γλυκό κάθε φορά γίνεται ανάρπαστο...αλλά εγώ προσωπικά αφερω λίγη ζάχαρη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το εφτιαξα τα Χριστουγεννα σε παστακι για τη γιορτη του αντρα μου.Απλα θεικο δεν εχω ξαναδοκιμασει παρομοιο κι οποιος το εφαγε ειπε το ιδιο κλυτερο απο οτιδηποτε αγραστο! Μπραβο κα παλι μπραβουπεροχ γλυκο και πολυ εμφανισιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή