Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!



  Είναι ίσως τα πιο εύκολα και νόστιμα κουλούρια που έχω δοκιμάσει...σκέτα ή γεμιστά με τυρί!
Η συνταγή είναι της κυρίας Ειρήνης Φανίδου που έχει μια καταπληκτική σελίδα με τις συνταγές της στο Facebook!
   Όσες και όσοι λοιπόν έχετε λογαριασμό δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε και την ομάδα της: "Η κουζίνα της Ειρήνης"

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις(5 1/2 κούπες περίπου)
  • 80γρ ζάχαρη(1/2 φλ. τσαγιού)
  • 30γρ μαγιά νωπή
  • 100γρ λάδι(3/4 φλ. τσαγιού)
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 500γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
  • φέτα(αν τα κάνουμε γεμιστά)
Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι,την ζάχαρη,το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
  • Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια,τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια
  • Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο,βάζουμε την φέτα,το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι(βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες

  • Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι
  • Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

20 σχόλια:

  1. Εαν βαλω φακελάκι μαγια υπάρχει προβλημα;; κ πόσα φακελάκια αναλογούν στα 30γρμ νωπη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!Μπορείς να βάλεις 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς

      Διαγραφή
  2. Όταν λέμε λάδι εννοούμε το ελαιόλαδο;;;; Και αν βάλουμε μαγιά σε φακελάκια πρέπει να την ανακατέψουμε στο χλιαρό νερό;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι αναγκαστικα μπορει να ειναι και αλλο λαδι.

      Διαγραφή
  3. bravo!!poly kali i syntagi s!k exw kanei ena glyko idi k auto poly kalo!spania syntages apo to internet na exoun tosi epityxia!k pali bravo!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα, μπορούμε να τα βάλουμε Έτοιμα στο ψυγείο και να τα ψήσουμε το πρωί για να τα πάρουν τα παιδια ζεστά στο σχολείο ή θα παραφουσκώσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Καλύτερα ψημένα να μπουν στην κατάψυξη και να βγάζεις κάθε μερα όσα χρειάζεσαι.Σε μια ωρα ξεπαγωνουν και θα ειναι φρεσκότατα

      Διαγραφή
  5. kalispera.anti gia feta mporo na valo merenta?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα έφτιαξα και έγιναν τέλεια πολύ ωραία συνταγή συγχαρητήρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αλεύρι ολικής το δοκίμασε κάποια κυρία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έχω κανει, παρά πολλές φορες, απλά τέλεια

    Ράνια πανικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ama ta boutixw sto nero den tha dialisoun ? mporw na ta kanw me pinelo ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πάθουν τίποτα. Με πινέλο χάνεις πολύ ώρα. Μέχρι 5 λεπτά μέσα στο νερό δεν διαλύεται ζυμάρι

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα, θα μπορούσαν να μπουν νωπά στην κατάψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπερα ειμαι η μαρια η θερμοκρασια ψησιματος ειναι 180 βαθμους πανω κατω;
    η΄αεροθερμο διευκρινησε αν μπορεις σε παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας.Μπορούμε να βάλουμε και τη μαγια στιγμής του Γιώτης που δεν θέλει διάλυση στο νερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ !! ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ...ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ Η ΚΙΤΡΙΝΟ ΖΥΜΩΤΟ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή