Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Lemon pie














Καταπληκτική τάρτα με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα απο την Νίκη Τσαρνα!

Υλικά:

Για την ζύμη
  • 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1κ.γ μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 6 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 4 κ.σ κοφτές κορν φλάουρ
  • 4 κ.σ κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο
Για την μαρέγκα
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 8-10 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα λεμονιού
  • ελάχιστο κρεμόριο

Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,το μπέικιν,το αλάτι και το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη,τους κρόκους,την βανίλια,το κονιάκ και ζυμώνουμε  μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα
  • Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο στρογγυλό όσο έιναι μια φόρμα τάρτας 24 εκ και το τοποθετούμε στον πάτο.Το στρώνουμε καλά και στα τοιχώματα
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και το αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά ακόμη
  • Προθερμένουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά.Την αφήνουμε να κρυώσει
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη,το κορν φλάουρ,το αλεύρι,το αλάτι,το νερό και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό
  • Χτυπάμε τα κροκάδια,τους ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγη απο την κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
  • Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώ.
  • Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε τον χυμό,το ξύσμα λεμονιού και λίγο βούτυρο,ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει
  • Την απλώνουμε πάνω στην τάρτα και ετοιμάζουμε την μαρέγκα
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο σε μαρέγκα
  • Προσθέτουμε τμηματικά την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά
  • Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω απο την κρέμα λεμονιού,είτε ομοιόμορφα είτε με κορνέ σε διάφορα σχέδια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 8 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα
  • Μόλις κρυώσει καλά βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο

3 σχόλια:

  1. Πάντα η Νίκη μας, φτιάχνει ωραία γλυκά και ευπαρουσίαστα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι και να φτιάξει πράγματι είναι τέλειο!!Αλλά και εσύ δεν πας πίσω Βαρβαράκι μου!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο γλυκο αλλα μια διευκρίνηση παρακαλώ. Τι ειναι το κρεμοριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή