Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Βασιλόπιτα τσουρέκι


Υλικά:
  • 500γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 60γρ νωπή μαγιά ή 2 κ.σ ξηρή
  • 115γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό(εγώ χρησιμοποιώ lurpak)
  • 225γρ ζάχαρη
  • 120γρ γάλα χλιαρό
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ ξυσμα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ μαχλέπι αλεσμένο
  • 3 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα 
  • Αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα
  • Φλουρί
Εκτέλεση:
  • Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές χλιαρό νερό,προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός και αφήνουμε για 10 λεπτά να κάνει φούσκες
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε την ζάχαρη,τα ξύσματα,το μαχλέπι,την βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας σπάζοντας τα αυγά
  • Ρίχνουμε την μαγιά,το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα
  • Βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο στα χέρια μας,το ρίχνουμε πάνω στην ζύμη και διπλώνουμε χωρίς να ζυμώσουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.Το βούτυρο απορροφάται όλο κατά την διάρκεια του φουσκώματος οπότε δεν χρειάζεται πολύ δίπλωμα
  • Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Πατάμε με το χέρι μας την ζύμη να ξεφουσκώσει πλάθουμε μια στρογγυλή βασιλόπιτα,βάζουμε ένα φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε σε ένα ταψί 30εκ περίπου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα
  • Αφήνουμε την βασιλόπιτα να φουσκώσει για 30 λεπτά,αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο,πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια
Πηγή συνταγής:Βέφα Αλεξιάδου

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά !
    Ηθελα να ρωτήσω, αν μπορώ να βάλω περισσότερη ζάχαρη, γιατί όλες οι βασιλόπιτες που έχω κάνει μέχρι τώρα μου έχουνε βγει άγλυκες :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή